Mijn 5 favorieten gezelschapsspellen voor 2 personen

Onlangs deelde ik mijn 5 favoriete podcast en het leek me leuk om hier een serie van te maken waarbij ik mijn 5 favorieten deel. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete gezelschapsspellen. Gijs en ik houden allebei van bordspellen, ik doe het misschien net iets liever dan Gijs maar ik ben blij dat we samen regelmatig een spel kunnen spelen. Sinds de coronatijd ben ik ook op zoek gegaan naar spelletjes die ook heel erg leuk zijn voor 2 personen.

Mijn top 5 gezelschapsspellen op dit moment:

  • Regenwormen
  • SET
  • Rummikub
  • Codenames Duet
  • Patchwork

Hieronder ligt ik de spellen toe met een inleidende tekst over het spel. Dit is de originele tekst van het spel zelf en eronder een eigen indruk.

Regenwormen
Dit is een snel spel wat je makkelijk kunt spellen met 2 tot 7 personen. Als je aan de beurt ben gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij. Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken! Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar. 

Toen ik dit spel bij de vlog van Bij Bonnie voorbij zag komen sprak het me gelijk aan. Ik ben altijd wel in voor dobbelspelletjes, zeker omdat ik vaak dobbel wat ik nodig heb. Gijs vind het daarentegen minder leuk omdat ik meestal win. Als je het spel speelt kan het zomaar zijn dat je aan de winnende hand bent en het spel zich halverwege keert en dat de ander uiteindelijk wint.

SET Kaartspel
Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend. Als je een set ziet, roep je “SET!”. Het spel stopt even en je laat zien welke drie kaarten volgens jou een set vormen. Heb je gelijk, dan mag je de kaarten houden. Zo niet, dan leg je ze weer terug en mag je pas weer meedoen nadat een andere speler een correcte set heeft gevonden. Na het pakken van een set worden de kaarten op tafel weer aangevuld.

Naast Rummikub ken ik dit spel het langst. Bij dit spel moet je scherp opletten of je een match ziet waardoor ik helemaal gespannen meedoe. Soms vind ik het leuk om te zoeken naar de verschillende sets maar als ik aan het verliezen ben kan ik het minder goed hebben. Laatst hadden we zoveel potjes achter elkaar gedaan dat ik ’s avonds in bed nog combinaties aan het maken was in mijn hoofd.

Rummikub
Spelers moeten zo snel mogelijk de tegels op hun bordje kwijt zien te raken door de juiste combinaties te leggen. Dat kan met de tegels van je bordje of met de tegels die al op tafel liggen.

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met Rummikub. Het is dan misschien ook geen verassing dat deze in mijn top 5 staat. Vroeger speelde ik dit spel al heel veel thuis en tegenwoordig doen Gijs en ik regelmatig een potje Rummikub. Daarnaast heb ik het spel ook nog op mijn telefoon staan zodat ik het online ook eens kan spelen met andere mensen.

Codenames Duet
Jij en je partner zijn op een geheime missie in een drukke stad. Je moeten contact maken met 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars ontwijken. Jij weet met welke spionnen je partner veilig kan contacteren. Jouw partner weet dat voor jou. Geef elkaar aanwijzingen van één woord die op meerdere woorden slaan en probeer om alle spionnen te vinden, voordat de tijd op is.

Dit is toch wel een van de spellen die een verassing voor me was. Vooraf was ik iets wat sceptisch over dit spel, maar door de lovende recensies besloten we het toch te kopen. Bij dit spel speel je niet tegen elkaar maar met elkaar. Er liggen 25 woordkaartjes op tafel, vervolgens trek je een sleutelkaart waarop staat welke woorden jouw partner moet raden en welke woorden je partner niet mag raden. Zo kunnen bijvoorbeeld de woorden zee, oceaan, rivier en kraan liggen. Als op mijn sleutelkaart staat dat mijn partner de woorden zee en oceaan moet raden en het woord rivier niet geraden kan worden dan kan ik moeilijk als hint aan mijn partner “water” geven want dan zou hij rivier kunnen kiezen. Als hij dan toch rivier kiest dan is het spel voorbij. Je hebt ook een score kaart waarop je challenges aan kunt gaan om het spannender te maken.

Patchwork
Probeer zoveel mogelijk lapjes op je dekentableau te leggen. Zorg niet alleen dat het lapje past, maar houd ook rekening met de tijd die het inpassen kost en de inkomsten die het in knopen genereert. Uiteindelijk krijg je namelijk zoveel punten als het aantal knopen dat je hebt minus tweemaal de onbebouwde velden op je speelbord. Bouw je als eerste een deken van 7 x 7, dan scoor je bonuspunten!

Eerlijk is eerlijk toen ik hier steeds meer over hoorde en de omslag van het spel zag, dacht ik dat het een spel voor oude mensen was. Hier moet ik toch op terug komen. Als je gek bent op tetris dan vind je dit waarschijnlijk ook leuk. Je krijgt ieder een bord wat je kunt vergelijken met een tetris veld en het is de bedoeling dat je de lapjes op je veld legt. Aan het einde is het belangrijk dat je veld zo vol mogelijk ligt en dat je zoveel mogelijk knopen hebt verzamelt.

Op dit moment zijn dit mijn favorieten spellen. Al moet ik zeggen dat ik ook nog steeds enorm fan ben van een potje duizenden. Laat vooral ook onder mijn Instagram post van vandaag weten wat jouw favoriete bordspel is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s