Natuurazijn gebruiken als wasverzachter en het ontkalken van producten

Een waterkoker met kalkaanslag, kalk in een waterfonteintje of shirtjes met een zweertgeur het kan allemaal worden gereinigd met natuurazijn en warm water. Het uitkoken van een waterkoken had ik al een lange tijd geleden geleerd. Niet zo lang geleden wilde ik ook eens testen of ik ook andere dingen kon reinigen met natuurazijn. Zo leerde ik hoe ik het kon gebruiken voor het ontkalken van een waterfontein en waterbakken. Ik haalde nare zweetgeuren uit de sportkleding van mijn vriend en ben het gaan gebruiken als wasverzachter voor de was.

Waterkoker
Een waterkoker uitkoken met azijn is heel simpel en effectief. Doe een paar scheutjes azijn in de waterkoker en vul de rest aan met water. Zet de waterkoker aan en laat het na het koken een halfuurtje rusten. Als de kalk hardnekkig is dan raad ik aan het nogmaals te koken en opnieuw te laten rusten. Gooi het water vervolgens weg en kook het nog 2 á 3 keer uit met alleen water en je waterkoker oogt weer als nieuw!

Waterfontein
In huis hebben we een waterfontein staan voor de katten die naar verloop van tijd helemaal vies wordt door de kalkaanslag. Dit geldt overigens ook voor waterschaaltjes met drijfkaarsen. De kalkaanslag kun je heel gemakkelijk wegkrijgen door warm water te mengen met een paar scheutjes natuurazijn. Laat het een halfuur tot uur weken en spoel het om. Is de kalk wederom hardnekkig? Herhaal deze stap dan nogmaals met iets meer azijn. Zonder te boenen krijg je het namelijk heel gemakkelijk weer schoon. Als je dit doet met een fonteintje voor de katten moet je hem wel goed naspoelen zodat er geen azijnresten achterblijven.

Zweetgeur
Mijn vriend Gijs geeft sportlessen en sport zelf ook redelijk vaak en de zweetgeur wilt niet altijd uit de sportshirtjes gaan. Daarom week ik eens in de zoveeltijd de sportshirts in een bak met een flinke scheut azijn en warm water. Ik laat het daar een nachtje instaan en wring het de volgende dag uit. Vervolgens was ik het zoals ik het normaal ook zou wassen en de vieze zweetgeur is serieus verdwenen!

TIP: wij gebruiken ook een scheutje natuurazijn ter vervanging van wasverzachter in onze wasmachine. Het is beter voor je wasmachine en je was wordt er ook lekker zacht van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s