Langste. Kerst. Ooit

Toen ik voor het eerst hoorde dat Lisette dit boek aan het schrijven was, was ik gelijk nieuwsgierig. Ik hou van feelgood boeken en al helemaal van kerstverhalen. En daarnaast weet ik gewoon al dat ik kan lachen, omdat de schrijfstijl van Lisette heel beeldend is en vol humor zit.

Flaptekst:
Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… Op eerste kerstdag.

Wat vind ik van het boek?
Noëlle houdt van kerst en haar verjaardag en toevallig valt dit ook nog eens samen. Noëlle houdt van structuur en doet er alles voor om haar verjaardag en eerste kerstdag vlekkenloos te laten verlopen. Als alles, maar dan ook echt alles misgaat, doet Noëlle haar best om er het beste van te maken. Alleen had ze niet verwacht dat de dag zich blijft herhalen.

Het concept van het verhaal is heel erg leuk, maar ook een lastig. Herhalingen kunnen ervoor zorgen dat het boek saai wordt. En ik kan nu al verklappen dat dit boek alles behalve saai was. Ondanks dat er herhalende stukken inzaten was elke eerste kerstdag weer uniek neer gezet. Door de reacties van Noëlle voelde de dag elke keer net iets anders, sommige stukjes waren wel meer van hetzelfde maar dit was absoluut niet storend, het zorgde juist voor hilarische momenten.

Toen ik in het boek begon te lezen was ik vooral benieuwd wat er nu allemaal mis zou gaan en hoe het verhaal zich zou gaan ontwikkelen. Ik moest mezelf daarom even terugroepen, om de focus te leggen wat gebeurde tijdens de allereerste kerstdag. Vanaf de tweede dag zat ik helemaal in het boek en kon ik letterlijk niet meer stoppen met lezen. Dit boek las ik dan ook in één keer uit. Het is super vloeiend geschreven, ik heb meerdere keren hard gelachen en ik vind het knap hoe leuk elke kerstdag is neergezet.

Noëlle heeft de grootste groei doorgemaakt in het verhaal. Het is grappig om te lezen hoe ze op elke situatie reageerde en het per moment net iets anders aanpakte. De andere personages zoals haar vader en moeder, beste vriendin, zus, broer en de onverwachte gast zijn stuk voor stuk leuk neergezet. Tijdens het boek zie je alle personages groeien en dit vind ik een bijzonder proces. Het is verrassend om te zien hoeveel diepgang elk personage heeft meegekregen.

Dit is een heerlijk boek om te lezen tijdens de herfst of wintermaanden. Het is een verhaal over familie, vriendschap en liefde. De schrijfstijl leest makkelijk weg en ik zou vooral zeggen; “ren naar je boekhandel en haal dit boek!” of nou ja lopen kan natuurlijk ook, of bestel het boek zodat je heerlijk met een kopje thee op het boek kunt wachten. In ieder geval kan ik dit boek met volle overtuiging aanraden!

Specificaties:
Boek: Langste. Kerst. Ooit
Auteur: Lisette Jonkman
Aantal pagina’s: 400
Uitgeverij: LS amsterdam
EAN: 9789024597895
Genre: Feelgood

Waardering: 5 uit 5.

Een gedachte over “Langste. Kerst. Ooit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s