Als vlinders dansen

Toen ik over het concept van het boek las was ik direct nieuwsgierig. Ik vind het altijd leuk om boeken te lezen over heden en verleden en ik ben benieuwd hoe het verhaal gaat lopen. Ik heb dit boek als recensie exemplaar ontvangen van Books & Butterflies (Hamley Books). Heel erg bedankt voor het recensie exemplaar!

Flaptekst:
Elaine staat op de vooravond van een nieuwe fase in haar leven. Het afsluiten van de middelbare school, verder studeren… Ze is dolverliefd op haar vriend Daan en droomt van een toekomst met hem. ‘s Nachts wordt ze echter geplaagd door mysterieuze dromen, die haar meevoeren naar de negentiende eeuw. In die dromen is ze een adellijke jongedame die gevangen zit in een verstandshuwelijk met een veel oudere graaf. Ze leert snel dat ze in dit verre verleden als vrouw weinig beslissingsrecht heeft, zelfs niet over haar eigen lichaam. Cedric, de zoon van haar echtgenoot, is haar enige lichtpunt. Verblind door liefde beginnen ze een verboden relatie, die gedoemd is om slecht af te lopen. Aanvankelijk beschouwt Elaine de dromen als pure verzinsels. Wat zal ze doen als Cedric vandaag opnieuw haar pad kruist?

Wat vind ik van het boek?
Elaine heeft een relatie met Daan en is helemaal gelukkig met hem. Elke keer als ze in slaap valt, droomt ze over een Elaine in het verleden. Deze Elaine moet van haar strenge moeder trouwen met een oude graaf. Eenmaal bij de graaf aangekomen valt haar oog op de knappe zoon van de graaf en moet Elaine moeite doen om haar ogen van hem af te houden. In het heden denkt Elaine steeds vaker na over deze vreemde dromen. Maar door een reeks gebeurtenissen verwikkelt het verleden steeds verder met het heden.

Het verhaal is uniek en orginieel bedacht. Ik hou van boeken die zijn geschreven in het verleden in combinatie met het heden, maar ik heb nog nooit een boek op deze manier gelezen. De schrijfstijl is heel erg prettig en leest gemakkelijk weg. Het is ook direct duidelijk wanneer je over het verleden of over het heden leest. Het verleden (de dromen) staan schuingedrukt en het heden staat in normale tekst.

Door het tijdsverschil merk je dat de gebruiken van vroeger heel anders zijn dan in de tegenwoordige tijd. Inge heeft de sfeer van het heden en verleden goed neergezet. Het verleden komt wel beter tot z’n recht dan het heden, ik krijg het gevoel dat het verleden beter is uitgewerkt en ook meer diepgang heeft meegekregen. De gebeurtenissen in het verleden maakte me nieuwsgierig en ik wilde er steeds meer over lezen. Het heden daarentegen vond ik minder logisch neergezet, hier raakte ik mijn concentratie sneller kwijt en de reacties of eigenlijk het gebrek aan reacties op hoe vaak Elaine in het heden slaapte vond ik opvallend. Ik had ook het gevoel dat dit niet consequent door het hele boek hetzelfde bleef. Daarnaast vond ik de personages in het minder ook meer op de vlakte blijven.

Ondanks dat ik het heden wat minder tot zijn recht vond komen ben ik zeker wel enthousiast over het boek. Het verleden is gewoon heel erg goed neergezet en maakt het boek interessant. De gebeurtenissen die zich hier voordoen komen tot leven en voelen realistisch aan. Het verhaal leest vlot weg en het einde is ook heel erg goed geschreven zowel in het heden als verleden. De hoofdthema’s van het boek zijn liefde en familie.

Auteur: Inge Sleegers
Aantal pagina’s: 284
Uitgeverij: Books & Butterflies
ISBN: 9789464661460
Genre: Feelgood
Boek: Als vlinders dansen

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s