Gallant

Na het lezen van de eerdere boeken van V.E. Schwab was ik ook heel erg nieuwsgierig naar Gallant. Bij de omschrijving van het boek moest ik heel erg denken aan Het onzichtbare leven van Addie Larue. Ik was benieuwd of het qua sfeer dezelfde opzet zou hebben of dat dit boek anders zou zijn.

Achterkant boek:
Er zijn een paar dingen die de veertienjarige Olivia zeker weet: ze heeft geen familie, geen stem en één groot geheim. Als ze kon praten, zou ze het vooral willen hebben over de ouders die ze nooit heeft gehad, en hoe ‘anders’ ze zich voelt dan de andere meisjes in het weeshuis. Maar zelfs mét een stem zou Olivia zwijgen over de schimmen en wezens die alleen zij kan zien. Het enige wat haar leven draaglijk maakt, is het dagboek van haar verdwenen moeder, Grace. Ze brengt haar dagen door met het ontcijferen van haar moeders laatste boodschap, maar het lijken wel de woorden van een vrouw die haar grip op de werkelijkheid aan het verliezen is. De laatste zin luidt: ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’

Dan ontvangt het weeshuis een brief van Olivia’s oom, die haar uitnodigt om zich te herenigen met de rest van haar familie op zijn immense landgoed. Het enige probleem? Het is precies de plek waar haar moeder haar tegen wilde beschermen: Gallant. Maar wat kan er nou zo erg zijn aan een huis? Natuurlijk zal Olivia gaan, vastbesloten om meer over haar verloren familie en haar moeder te weten te komen. Maar elke familie heeft een duistere kant; zo ook de bewoners van Gallant.

Wat vind ik van het boek?
Olivia heeft geen stem, woont in een weeshuis en voelt zich niet begrepen. Ze ziet schaduwen bewegen in het donker. En het enige wat Olivia heeft is het dagboek van haar moeder met de waarschuwing ‘Alles komt goed, Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant.’ Als ze op een dag een brief krijgt van haar oom om naar Gallant te komen, kan ze niks anders dan hiernaartoe gaan.. Maar is dat wel zo veilig?

Olivia kan niet spreken en hierdoor heeft het boek een aantal beperkingen. Je dwaalt voornamelijk rond in de gedachtes en frustraties van Olivia. Hierdoor miste ik de connectie met andere personages. Dit kan misschien ook de bedoeling zijn geweest omdat Olivia ook geen aansluiting voelde maar toch vond ik dit een gemis.

De sfeer van Gallant is grimmig en duister neergezet. Het is niet direct iets wat ik had verwacht bij het boek maar het past wel bij de cover en omschrijving. Het duurde voor mijn gevoel wel even voordat ik in het boek zat. Maar vanaf het moment dat ik erin zat las het goed door. Tijdens het lezen vroeg ik me regelmatig af waarom Olivia niet naar Gallant mocht komen. Door deze vraag werd de spanning steeds verder opgebouwd. Dit vind ik sterk gedaan en op een leuke manier verwerkt in het boek.

Het einde van het boek vond ik tegenvallen. Het verhaal zelf is heel mysterieus maar ook grimmig en duister neergezet. Hierdoor voel je de spanning om door te lezen. Dit vind ik goed gedaan alleen de uitwerking is niet helemaal wat ik ervan had verwacht.

Specificaties:
Boek: Gallant
Auteur: V.E. Schwab
Aantal pagina’s: 304
Uitgeverij: Boekerij
EAN: 9789022595213
Genre: Fantasy

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s