Podiumbeest – Marjon Weerink

Wanneer de 28-jarige Lisa de hoofdrol krijgt in de musical ‘Belle en het Beest’, schrikt ze als Alex haar tegenspeler blijkt te zijn. Alex… de jongen die zij genadeloos pestte op de basisschool. Ze voelt zich hier al jaren schuldig over en hoopt dat ze haar leven heeft gebeterd, maar excuses aanbieden gaat niet van een leien dakje. Hoe beter ze deze volwassen Alex leert kennen, hoe moeilijker het wordt om over hun verleden te beginnen. En hoe ingewikkelder haar gevoelens voor hem worden…

Wat vind ik van het boek?
Ter ere van het 25 jarige jubileum van de toneelclub wordt Belle en het Beest de musical georganiseerd. Lisa is dan ook enthousiast als ze de hoofddrol in de musical krijgt. Als ze tijdens de repetitie erachter komt dat haar tegenspeler Alex is, die ze jaren lang heeft gepest, voelt ze de wereld onder haar voeten vandaan schuiven. Tot op de dag van vandaag voelt ze zich nog steeds schuldig over haar pesten.. Alleen excuses aanbieden voor iets wat zo lang geleden is gebeurd blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn.

Het boek is geschreven vanuit twee perspectieven; Lisa en Alex. Het boek speelt zich af in tegenwoordige tijd met af en toe een flashback naar het verleden. Dit merk je gelijk omdat de stukken in het verleden schuingedrukt staan. Dit is erg prettig tijdens het lezen omdat je niet na hoeft te denken over in welke tijd je leest. Ook zijn de stukken van Lisa en Alex duidelijk aangegeven.

Voordat ik in het boek begon was ik bang dat het pesten scenes een te zware lading zouden krijgen. Ik had gelezen dat het boek vooraf was gelezen door sensitivity readers die vroeger waren gepest om te beoordelen of het verhaal niet te heftig was. De stukken over het pesten waren heel realistisch geschreven maar ik vond het, ondanks dat het heel realistisch was geschreven, niet te heftig overkomen. De sfeer was luchtig neergezet en de focus lag niet te veel op de scenes in het verleden.

Vanaf het allereerste moment dat Lisa en Alex elkaar weer zagen merkte ik een bepaalde spanning op tussen deze twee personages. In het begin was dit rondom hun verleden, maar later sloeg dit om naar iets anders. Doordat het vanuit twee perspectieven was geschreven leerde je de personages goed kennen en kreeg ik een kijkje in het leven en gevoelens van Lisa en Alex. Wat ik wel jammer vond is dat je meer stukken las vanuit Lisa als vanuit Alex. Ik was juist ook heel erg nieuwsgierig naar Alex zijn leven en gevoelens en hier kreeg ik wat minder van mee.

Al vanaf kleins af aan ben ik fan van Belle en het Beest, daarom vond ik het concept van dit boek ook zo geweldig. Door de cover had ik niet direct het gevoel dat het om een feelgood verhaal zou gaan, maar niet is minder waar. Dit boek heeft alle elementen die bij een feelgood boek horen. Het heeft een romantische verhaallijn, de sfeer is luchtig en speels en het boek heeft voldoende diepgang. Het verhaal is vanuit de ik-vorm geschreven hierdoor kon ik me beter verdiepen in de personages. Dit boek lezen was een emotionele rollercoaster waarin ik heb gelachen maar ook een klein traantje heb gelaten. Het boek heeft een einde om bij weg te dromen en ik kan dit verhaal dan ook aan iedereen aanraden.

Auteur: Marjon Weerink
Aantal pagina’s: 320
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020546514
Genre: Feelgood
Link naar boek: Podiumbeest

Waardering: 5 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s