Het Cassandra complex – Holly Smale

Cassandra heeft vandaag niet bepaald haar dag. Vanmorgen werd ze gedumpt door haar vriend en tegen lunchtijd werd ze ontslagen omdat ze geen ‘mensenmens’ is. Maar wanneer ze ’s avonds thuiskomt en haar ex opduikt alsof er niets is gebeurd, is Cassie te opgelucht om vragen te stellen. Ze is gewoon blij dat haar langste romantische relatie ooit (vier maanden) weer op het goede spoor zit… Toch?

Maar morgen wordt Cassie weer gedumpt – en ontslagen. Wanneer ze beseft dat ze gezegend is, of misschien vervloekt, met de mogelijkheid om terug in de tijd te reizen, krijgt ze de kans om dingen anders te doen. Maar zal ze erachter komen waarom zoveel dingen in haar leven steeds verkeerd blijven gaan?

Wat vind ik van het boek?
Cassandra houdt niet van veranderingen en kan slecht tegen prikkels. Op een ochtend wordt ze wakker en maakt haar vriend het met haar uit, als ze op haar werk aankomt en ze hier ook nog eens wordt ontslagen, dreigt ze alle controle te verliezen. Totdat ze ontdekt dat ze terug in de tijd kan reizen en alles wat mis ging opnieuw kan doen. Als ze maar goed genoeg begrijpt wat er misging, dan kan ze het deze keer beter doen.

Dit is het meest verwarrende boek wat ik in tijden heb gelezen en dus ook waar ik een review over moet schrijven. Begrijp me niet verkeerd het is goed geschreven, leest makkelijk weg en het verhaal zit vol goede humor. Maar bepaalde stukken in het boek waren verwarrend en ik snapte ook bepaalde keuzes niet even goed. Dit wil ik hieronder, zonder spoilers, toelichten.

Laat ik beginnen bij het begin. Tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken voelde ik direct verwarring. Het voelde alsof ik een bepaalde chaos binnen was gegaan maar niet begreep wat er nu gebeurde. Het was me al snel duidelijk dat Cassandra, de hoofdpersonage waar het boek om draait, enige vorm van autisme heeft. Ze kan slecht tegen veranderingen, weet emoties van anderen niet altijd goed te interpreteren en kan slecht tegen prikkels. Omdat het begin chaotisch voor haar was door het verbreken van haar relatie en het ontslag van haar werk, was er weinig structuur voor haar. Dit merkte ik als lezer ook goed op, wat ik juist goed geschreven vind omdat Cassandra levensecht was omschreven.

Naar mate het verhaal verder ging, zat er ook meer structuur in en kon ik het ook beter volgen. Het boek las echt als een trein, ik genoot van elke pagina en heb meer dan eens gegniffeld om de situaties waarin ze terecht kwam en hoe ze dit recht probeerde te breien. Ik vind het knap hoeveel Cassandra gegroeid is in het boek en hoe sterk ze naar zichzelf kon kijken.

Bij de laatste 100 pagina’s ging het boek voor mijn gevoel berg afwaarts, niet omdat de schrijfstijl minder goed was, maar omdat ik bepaalde keuzes simpelweg gewoon niet begreep. Het hele boek heeft een bepaalde focus en het draait om bepaalde thema’s, ik snap dan niet waarom ervoor gekozen is om het op deze manier te eindigen. Toch is het zeker wel een goed boek, zeker als je ziet hoe sterk de hoofdpersonage in het boek is gegroeid, maar het einde vind ik gewoon jammer en afdoen aan het verhaal. Ik had het boek wel binnen no-time uit en heb Cassandra echt zien groeien als personage. Mocht je twijfelen dan zou ik het zeker een kans geven.

Auteur: Holly Smale
Aantal pagina’s: 415
Uitgeverij: LS
ISBN: 9789021032429
Genre: Roman
Link naar boek: Het Cassandra complex

Waardering: 3 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s